Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η σημασία της Αυτογνωσίας στη Λήψη επαγγελματικών αποφάσεων

Η σημασία της αυτογνωσίας στη λήψη εκπαιδευτικών - επαγγελματικών αποφάσεων
Όλοι κάποια στιγμή βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο της ζωής μας όπου θα πρέπει να αποφασίσουμε με τι θα ασχοληθούμε επαγγελματικά στη ζωή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση μιας ώριμης απόφασης είναι η αυτογνωσία και η πληροφόρηση.
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την αυτογνωσία. Αυτογνωσία είναι η συνειδητοποίηση των ιδιαιτεροτήτων, των προσωπικών στόχων, των επαγγελματικών αξιών και των ενδιαφερόντων μας. Η σαφής γνώση του εαυτού μας οδηγεί στη σωστή λήψη απόφασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρεαλιστική γνώση του εαυτού μας πρέπει να γίνεται αποδεκτή χωρίς αρνητικά συναισθήματα ή άλλου είδους ψυχολογικές αναστολές ή υπερβολές.
Αναλυτικότερα, οι ικανότητες και τα ταλέντα έχουν να κάνουν τόσο με τη σχολική επίδοση, όσο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτεί κάθε επάγγελμα (για παράδειγμα ο καλύτερος μαθητής αν δεν είναι καλός στο σχέδιο δε μπορεί να γίνει αρχιτέκτονας). Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί.
Τα ενδιαφέροντα είναι η κινητήριος δύναμη των επαγγελματικά επιτυχημένων ανθρώπων. Μόνο αν κάτι μας γεμίζει και το αγαπάμε μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία.
Τέλος, οι επαγγελματικές αξίες είναι ένα θέμα πολυδιάστατο. Έχουν να κάνουν με τη φύση της εργασίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η κοινωνική καταξίωση, τα χρήματα, η αυτονομία, η δημιουργικότητα είναι επαγγελματικές αξίες. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Για παράδειγμα κάποιοι επιδιώκουν ένα επάγγελμα κύρους, άλλοι ενδιαφέρονται να βγάλουν πολλά χρήματα ακόμη κι αν χρειαστεί να δουλεύουν πολλές ώρες, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν την ασφάλεια μιας υπαλληλικής θέσης κι ας μην εξασφαλίζει πολλά χρήματα ή αυτονομία.
Συνήθως η διερεύνηση αυτή περιορίζεται μόνο στις ικανότητες και για να είμαστε ακριβείς, μόνο στη σχολική επίδοση. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Το γεγονός ότι ένας μαθητής μπορεί από άποψη μορίων να εισέλθει σε οποιαδήποτε σχολή δεν σημαίνει η κάθε σχολή να είναι κατάλληλη για αυτόν.
Η επιλογή επαγγέλματος είναι επιλογή τρόπου ζωής, κι όταν επιλέγουμε επάγγελμα πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά και μεθοδικά διερευνώντας όλες τις σχετικές παραμέτρους.Νέλλη ΠαρμάκηΣύμβουλος Επαγγελματικού ΠροσανατολισμούΔημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΟΛΙ, τεύχος Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!