Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πως και από πού μπορείτε να πάρετε υποτροφία

Πως και από πού μπορείτε να πάρετε υποτροφία
Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009
Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στη χώρα μας δεκάδες εκατοντάδες υποτροφίες για μαθητές, φοιτητές, πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κεντρικός οργανισμός που να συγκεντρώνει τις υποτροφίες και να τις θέτει σε γνώση των ενδιαφερομένων, συνήθως, ευνοούνται όσοι έχουν φροντίσει από μόνοι τους να αναζητήσουν πληροφορίες.
Οι υποτροφίες στην Ελλάδα διακρίνονται σε κρατικές και ιδιωτικές. Οι προϋποθέσεις και η διάρκεια τους ποικίλλουν και εξαρτώνται κυρίως από τον φορέα που τις προσφέρει και το επίπεδο σπουδών.
Ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών τις οποίες χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το γνωστό ΙΚΥ, το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών κλπ.
Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών, σε γενικές γραμμές, είναι οι εξής : ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τα κληροδοτήματα που αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος υποτροφιών. Εύποροι οικονομικά ιδιώτες διαθέτουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων για την χρηματοδότηση των σπουδών φοιτητών. Οι κληροδότες καθορίζουν ένα φορέα διαχείρισης που μπορεί να είναι Δημόσιος οργανισμός, Σύλλογος, Ίδρυμα κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βασικό ρόλο παίζει η καταγωγή του φοιτητή.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (ΙΚΥ)
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο υποψήφιος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του, θα πρέπει να έχει τα εξής προσόντα:
1. Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια
2. Πτυχίο / δίπλωμα ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο πτυχίο / δίπλωμα ΑΕΙ της αλλοδαπής ή πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Σχολής Νηπιαγωγών με δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης Μαρασλείου Νηπιαγωγών) ή ισότιμης μετεκπαίδευσης (Μ.Α., Sc, Magister, D.E.A., κ.λπ.) ή άλλου επιπέδου αν αυτό καθορίζεται στον πίνακα ειδικεύσεων ή πτυχίο ελληνικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή ισότιμο ελληνικού ή ξένου Τεχνολογικού Ιδρύματος για τους υποψήφιους του προγράμματος Τ.Τ.Ε.
3. Πτυχιούχος θεωρείται και ο υποψήφιος, που προσκομίζει εντός της προθεσμίας βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Ιδρύματος ότι εξετάσθηκε επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα και έχει ολοκληρώσει όλες τις σπουδαστικές του υποχρεώσεις για τη λήψη του πτυχίου του.
Ι. Ηλικία μέχρι 38 ετών, πλην ειδικών περιπτώσεων
ΙΙ. Να μη διαθέτει ο υποψήφιος (προσωπικά) επαρκή οικονομικά μέσα.
ΙΙΙ. Να έχει διακριθεί για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος του.

4. Όσοι από τους υποψήφιους είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. θα πρέπει έως την ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό ότι δικαιούνται εκπαιδευτικής άδειας από την προϊσταμένη τους αρχή.
5. Οι άνδρες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στους διαγωνισμούς εφόσον:
Ι. Έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή
ΙΙ. Έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή
ΙΙΙ. Έχουν αναβολή κατάταξης, επίσης
IV. Μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και οι στρατευμένοι ή όσοι πρόκειται να στρατευθούν.
6. Αν κάποιος από τους υποψήφιους αδυνατεί εξαιτίας οποιασδήποτε αναπηρίας, μόνιμης πάθησης ή δυσλεξίας, τότε εξετάζεται μόνο προφορικώς.
7. Τυφλοί ή κωφάλαλοι, κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, μπορούν να λάβουν υποτροφία του ΙΚΥ σε καλλιτεχνικές ειδικεύσεις με υπέρβαση των προβλεπόμενων κάθε έτος θέσεων υποτροφιών, εφόσον επιτύχουν στα καλλιτεχνικά μαθήματα.
8. Δεν γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Το Ίδρυμα χορηγεί τόσο στους υποψήφιους για σπουδές στο εξωτερικό όσο και στους υποτρόφους για σπουδές στην Ελλάδα οικονομικές παροχές, το ύψος των οποίων καθορίζεται ανά κατηγορία σύμφωνα με τις κανονικές διατάξεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και με βάση τις οικονομικές δυνατότητές του.

Πληροφορίες
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (ΙΚΥ)
Λυσικράτους 14, Αθήνα 105 58, Τηλ. 210 3254385-9, Fax 210 3221863http://www.iky.gr/

ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης
Η προκήρυξη του προγράμματος υποτροφιών καλύπτει κλάδουςτων θετικών και θεωρητικών επιστημών καθώς και των καλών τεχνών. Η ελληνική ιθαγένεια είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ η ηλικία του υποψηφίου κρίνεται κατά περίπτωση. Ο βαθμός πτυχίου που απαιτείται είναι το 8 ενώ ως τόπος σπουδών μπορεί να είναι οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Η ετήσια Προκήρυξη χορήγησης υποτροφιών (το 2005 είναι η 12η ) γνωστοποιείται με ειδική καταχώρηση στον Τύπο. Oι προτάσεις για την επιλογή των υποψηφίων έχουν ανατεθεί από το Ίδρυμα σε ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες της επιστημονικής, πολιτισμικής, οικονομικής, κοινωνικής και αθλητικής ζωής του τόπου. Οι υποτροφίες που προσφέρονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 120 και το ύψος της μηνιαίας χορηγίας προσαυξάνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη χώρα σπουδών, την οικονομική κατάσταση του υποτρόφου και της οικογενείας του. Οι κλάδοι του προγράμματος είναι: ανθρωπιστικές επιστήμες (φιλολογία, λογοτεχνία, μετάφραση, γλωσσολογία, ιστορία κ.ά.), πολιτική επιστήμη (δημόσια διοίκηση, κοινωνιολογία, διεθνείς σχέσεις, MME), νομική επιστήμη, οικονομικές επιστήμες, αρχιτεκτονική, καλές τέχνες. Το πρόγραμμα καλύπτει επιστημονική έρευνα, μετεκπαίδευση και καλλιτεχνική δημιουργία που θα προγραμματιστεί στην Ελλάδα. Κατ' εξαίρεσιν μπορούν να μετάσχουν αλλοδαποί ελληνικής καταγωγής, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Πληροφορίες: Πληροφορίες: Αισχίνου 7, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 37.13.000, Fax: 210 37.13.013, URL: http://www.onassis.gr/ και foreigners@onassis.gr ,email: pubrel@onassis.gr

Ίδρυμα Fulbright

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!